Mexicaans restaurant 101: Van aguachile tot guacamole, dit is wat je als beginner moet bestellen

08 Dec 2022

Mexicaans restaurant 101: Van aguachile tot guacamole, dit is wat je als beginner moet bestellen

Benieuwd wat je moet bestellen bij een Mexicaans restaurant? Een chef-kok en restauranteigenaar legt het menu uit. (Foto's: Aloy Thai; ontworpen door Quinn Lemmers)

Om de paar weken krijg ik zin in een gigantische burrito gevuld met vlees, kaas, tomaten, guacamole, sla, bonen, mais en salsa. Je raadt het al - ik beschrijf mijn Chipotle-bestelling. Maar soms merk ik dat ik mijn gebruikelijke burrito-kom of quesadilla beu ben en vraag ik me af welke spannende gerechten een echt Mexicaans restaurant te bieden heeft.

Om je voor te bereiden op mijn volgende bezoek, heb ik met chef-koks van Mexicaanse restaurants in het hele land gesproken over de geschiedenis van de keuken - en nog belangrijker wat beginners zouden moeten bestellen, afgezien van chips en guac.

Chef-kok Fernando Romero, eigenaar en chef-kok van Corazon Modern Kitchen in Brea, Californië, zegt dat om het meeste uit een bezoek aan een Mexicaans restaurant te halen, je naar binnen moet gaan met een open geest... en gehemelte.

p>

Mexicaanse restaurantmenu's 101

Romero zegt dat als je eten bestelt in een Mexicaans restaurant, het goed is om vragen te stellen als je niet zeker bent van ingrediënten of hun smaken. "Onze smaken zijn complex en de gebruikte smaakmakers en pepers kunnen iemand intimideren om een ​​gerecht niet te proberen", vertelt hij aan Yahoo Life. "Onze chef-koks hebben de beste bedoelingen om u te laten genieten van de cultuur en de regio van de keuken die wij aanbieden. Stel ons vragen: waar vindt u uw ingrediënten? Wat inspireert uw menu?

Voor voorgerechten, ook wel aperitivos genoemd, vind je meestal gerechten als quesadilla's (tortilla's gevuld met kaas), queso fundido (warm gesmolten kaasdip met pittige chorizo), bonendip (bonen, salsa, kaas, roomkaas, zure room, chilipoeder en komijn) en nacho's (krokante tortilla's, queso, zwarte bonen, geraspte kaas, tomatensalsa, zure room, guacamole en naar keuze kip of rundvlees.)

Fideo seco wordt ook wel de Mexicaanse versie van angel hair pasta genoemd. (Foto; Yellow Rosa)

U kunt ook kiezen uit verschillende soepen (sopa) en salades (ensalada) om uw maaltijd op gang te helpen. Er is sopa azteca (gekruide tomaten-chilibouillon heet opgeschept over knapperige tortillareepjes met kaas, guacamole en zure room) en ensalada-taco's (sla, kaas, bonen, uien en avocado in een tacokom.)

Verhaal gaat verder

Voor het hoofdgerecht vind je verschillende categorieën zoals burrito's, bowls, taco's, fajitas, enchiladas, mariscos (zeevruchten) en grande platos (grote borden). Burrito's zijn misschien wel het meest populaire Mexicaanse gerecht onder de massa's en bestaan ​​uit een tortilla-schaal gevuld met vlees, kaas en groenten. Hetzelfde geldt voor kommen (meestal burrito-vullingen, zonder de schaal.)

Fajita's worden gemaakt met gegrild vlees en gesauteerde paprika's en uien. Ze worden meestal geserveerd met bloem- of maïstortilla's erbij. Enchiladas zijn maïstortilla's die rond vullingen zoals vlees, kaas, bonen, aardappelen en groenten worden gerold. Ze worden meestal afgemaakt met een speciale saus voor extra pit.

De grote borden in een Mexicaans restaurant bestaan ​​typisch uit een stuk vlees of vis met als bijgerecht rijst, bonen en guacamole. Populaire vleessoorten in de Mexicaanse keuken zijn pollo (kip) en bistec (biefstuk). Wat mariscos (zeevruchten) betreft, zijn camarones (garnalen) en ceviche (gemarineerde rauwe vis) typisch op een menu.

Last but not least is er het toetje. In een Mexicaans restaurant vind je een verscheidenheid aan desserts, waaronder arroz con leche (rijstpudding), flan (vla-achtig dessert met karamelsaus), pastel de elote (zoete maïscake) en gianduja (een hazelnootbiscuit met chocolade en gezouten karamelijs.)

Houd rekening met kruiden bij het bestellen

Terwijl je naar het menu kijkt, wil je rekening houden met kruiden, vooral als je niet met andere keukens hebt geëxperimenteerd. Veel Mexicaanse gerechten zijn pittig omdat ze ingrediënten bevatten als komijn, cayennepeper, zwarte peper en chilipeper. Als je geen fan bent van pittig eten, zegt Gerardo Alcaraz, partner en chef-kok bij Aldama in Brooklyn, New York, dat je je geen zorgen hoeft te maken, want er zijn verschillende opties op het menu die niet pittig zijn of met aanpassingen kunnen worden gemaakt.

Chilaquiles zijn een traditioneel Mexicaans gerecht gemaakt van gebakken tortilla's. (Foto: Yellow Rosa)

De geschiedenis van de Mexicaanse keuken

Nieuwsgierig naar de oorsprong van de Mexicaanse keuken? Dit is wat u moet weten over de keuken die Joel Roland, de restauranthouder achter Yellow Rosa in Dallas, Texas, omschrijft als 'levendig, divers en intens'.

Roland zegt dat de moderne Mexicaanse keuken door culinaire historici wordt beschouwd als een samensmelting van drie keukens: inheems, Spaans en Frans. De Mexicaanse keuken werd het meest beïnvloed door Spaans eten, aangezien de Spanjaarden nieuw vee meebrachten naar Mexico - inclusief schapen, varkens en koeien - samen met zuivelproducten, knoflook, kruiden, tarwe en specerijen die tegenwoordig nog steeds in Mexicaans eten te vinden zijn. /p>

"De meeste recepten bevatten een soort rijst en extra kruiden als een duidelijk respect voor de invloed van Europa", voegt hij eraan toe. "Sinds de kolonisatie hebben veel keukens de Mexicaanse keuken beïnvloed, ook de Franse."

Aangezien Mexicanen in het begin geen toegang hadden tot kookplaten, gebruikten ze gietijzeren koekenpannen om veel gerechten te maken - dezelfde methoden worden nog steeds toegepast in restaurants over de hele wereld.

5 beste artikelen om als beginner te bestellen

Nog steeds niet zeker wat te bestellen? Roland raadt aan om met de volgende items te gaan, die in elk menu zouden moeten staan, voor de beste eerste keer-ervaring.

Fideo seco: Begin je maaltijd met een aperitief zoals dit dat bestaat uit droge noedels met chipotlesaus en zure room. Volgens Roland is het ideaal voor mensen die van pasta en een beetje pit houden.

Guacamole met chapulines: Voor avontuurlijke eters stelt Roland voor om guacamole te proberen gemengd met gedroogde insecten zoals sprinkhanen, schorpioenen en mieren.

Enchiladas: Enchiladas bevatten meestal gemarineerd vlees en kunnen besteld worden met veel verschillende sauzen en vullingen. Roland beveelt dit gerecht aan voor mensen met basissmaakpapillen, aangezien er een overvloed aan combinaties is om uit te kiezen.

Aguachile geserveerd met verde (groene) saus bij Yellow Rosa. (Foto: Gele Rosa)

Aguachile: Een ongecompliceerde maaltijd, enigszins vergelijkbaar met ceviche, die afkomstig is uit de Sinaloa-regio van Mexico, zegt Roland, dat de ingrediënten die het gerecht zijn naam geven verse rauwe garnalen, komkommer, rode ui, limoensap en chiliwater zijn.

Arroz con leche: Dit is een smakelijk dessert met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd dat Spanje werd beïnvloed door de Moren. Roland zegt dat arroz con leche tegenwoordig meestal bestaat uit gekookte rijst, melk, suiker, kaneelstokjes en citroen- of sinaasappelschil.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Queso Fresco Drie manieren: thuis kaas maken","description":"Het idee thuis kaas maken kan echt intimiderend zijn. Kaas voelt als iets dat je in de winkel of op de boerenmarkt moet kopen. Maar nu niet meer, je kunt thuis verse kaas maken met vier eenvoudige ingrediënten: volle melk, limoensap, appelcider azijn en zeezout. rnrnQueso Fresco (vertaald uit het Spaans) is "verse kaas". Het heeft zijn wortels in Spanje, maar is populair geworden door de Mexicaanse eetcultuur. De milde smaak is een perfect canvas om een ​​gedurfd smaakprofiel op te bouwen Deze video laat je zien hoe je Queso Fresco op drie verschillende manieren kunt maken: zoet, hartig en pittig. Eet smakelijk!rnrnbekijk mijn eerste roman. https://www.amazon.co.uk/KAT- Matthew-...rnrnVolle melk 2L - 3,5 pintsrnLimoen 1 groternAzijn 120ml - 1/2 kop - 4fl ozrnZout 2 elrnr Verwarm de melk zachtjes tot 77c - 170f, knijp in de limoen ju ijs en roer met een schuimspaan. Blijf verwarmen tot 87c - 190f en voeg de azijn toe. Zet het vuur uit en roer af en toe gedurende 15 minuten, zeef in kaasdoek in een zeef of vergiet en laat 30 minuten tot 2 uur uitlekken. rnrnDe overgebleven kaas zal vrij stevig zijn, doe in een kom en klop met een vork of je hand een paar minuten met het zout om een ​​gladder mengsel te krijgen. rnrnMuy caliente gehakte ingemaakte chilipeper, knoflook, hete saus en koriander rnHoning en rozemarijnrnBasilicum en zongedroogde tomaat (vers en puree)","thumbnailUrl":"https:/ /s.yimg.com/uu/api/res/1.2/uJ0lr2em8Xd1gq2fzuyvjA--~B/dz0xMjgwO2g9Njg1O2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/video.rumble.com/70e7ed29d2c8fc6cfd983404b832412":"203404f832412":"203404f832412":"20e7ed29d2c8fc6cfd983404f832412 -10-19T14:30:01Z","duration":"PT11M39S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/02cd3bfe-bb7f-3b74 -bd0c-77479945d594.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https://ca.news.yahoo.com/queso-fresco-three-ways-cheese-143001058 .html?format=embed","identifier":"02cd3bfe-bb7f-3b74-bd0c-77479945d594"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.